Är vetenskapen fullkomlig?

Min text är ifrågasättande och skeptisk, jag vill inte påstå något eller bevisa något eller övertyga någon, bara belysa vissa frågor och tankar.

Är vetenskapen allsmäktigt? Kanske teoretiskt sett, jag tror personligen att allt är möjligt tex att skapa liv och mänskligt intellekt. Men vad är vetenskapen egentligen.?Tror många förväxlar vetenskap med naturen.

Vad vetenskapen egentligen är är ett samlingsnamn på hur långt vi människor kommit i våra antaganden och förståelse av vår omvärld. Men vetenskapen kommer aldrig kunna komma längre än människors egna begränsningar. Vi har begränsat intellekt och lever under en begränsad tid, därför finns det en yttersta gräns på hur långt vetenskapen kan sträcka sig.

En teori säger att hundra apor som slumpvis skriver på skrivmaskiner kommer någon såsmångingom ha skrivit Shakespeares sonater. Men det kommer ta flera miljoner år. Det är rent möjligt i vår värld att skriva Shakespeare sonater men en apas intelligens är begränsad så att apan kan inte göra det på annat vis än genom slumpen.

Samma sak anser jag om människan. Allt går att förklara, allt går att bevisa, allt går att skapa, men människan har också ett begränsat intellekt och kommer inte föra vetenskapen till fullkomlighet. Kanske evolutionen tillslut kan skärpa människans intellekt så att vi plötsligt utvecklats till Gudar och då skapar våra egna universum.

Vissa anser att det vetenskapen inte kan bevisa, existerar inte. Men är det då vetenskapen eller mänskligheten som inte kan bevisa detta? Jag anser att tilltron på bevis har begränsat förståelsen för filosofi, psykologi och kultur, och gjort alla till slavar under den stora bevisföringen. Och om jag tänker som skeptikerna, så går det inte att bevisa någonting, för allt leder till en oändlig beviskedja, för ett bevis måste bevisas.

Ibörjan var vetskapen mer filosofi och religion. Teorier skapades kring det man iakttog med sina sinnen, men få experiment utfördes. När vi började undersöka vår omvärld så lyckades vi tillslut förklara nästan allt som vi kan iaktta med våra sinnen. Varför började vi undersöka vår omvärld? Newton Descartes, Boyle osv. gjorde det för att de ville förstå Gud. Men förlorade människan Gud pga vetenskapen?

När vetenskapen förklarat allt vi kan iaktta då hamnar dess fokus på saker som vi inte längre kan iaktta och förstå med våra sinnen. Vetenskapen undersöker det närmast oändliga universum och den mikroskopiska atomvärlden. Den försöker förklara livets uppkomst och den komplexa hjärnan (människans själ). Det enda tydliga mått på vetenskapens framsteg vi har är konkreta uppfinningar. Uppfinningarna är ett resultat av våra forskningar men inte ett bevis för dem.

Grundläggande vetenskap kan de flesta människor förstå men när det kommer till det som hamnar utanför vår sinnevärld kan bara de insatta förstå och består mest av teorier (det senare gäller inte matematik). Finns det inte en viss likhet till de religiösa präster och filosofer som förut var kunskaps-eliten? Och tilltron till människans förmåga genom vetenskapen, vad människa tror om vetenskapen är ganska lik tron på en Gud. Människans vilja att tro på något absolut har vandrat från Gud till vetenskapen. De vetenskapligt troende, tror att vetenskapen kan förlänga vårt liv, kanske tom få oss att leva för evigt, att vetenskapen har alla svaren, och kan räkna ut moral och hur vi skall leva vårt liv. Ett trossystem i mina ögon.

Det är bättre att tro på vetenskapen än på en Gud som favoriserar de som lyder honom. Men, vetenskaplig tro kan lätt bli vinklade och kan leda till socialdarwinism, att den svaga individen föraktas. (Dawkins öppna uttalande om aborter av Downs-syndrom är för mig socialdarwinism). Samtidigt en obarmhärtig Gud som dömer alla som är felaktiga till ett evigt helvete, det doftar liknande som socialdarwinism.

Om vi tror att genom vetenskapen så kommer allt kunna bevisas, allt förklaras och vi kommer kunna återskapa allt. Om vi människor kan göra allt detta, kanske vi då har skapat oss själva? Om hela universum är formler och byggstenar som vi människor kan använda till att skapa universum, då är mänskligheten skaparen. Detta bevisar dock ingen Gud eller skapare, men det kan tyda på att de som tror så starkt på vetenskapen, indirekt tror på möjligheten för en skapare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s